Tribina “Žensko inovaciono preduzetništvo – poslovi budućnosti“: Žene sapliću degradacija i diskriminacija


U cilju jačanja ženskog preduzetništva Futuristički institut održao je tribinu „Žensko inovaciono preduzetništvo – poslovi budućnosti“, na kojoj su o izazovima vođenja firme govorile iskusne biznismenke Nataša Belić – vlasnica svetski priznatog brenda „Art & Honey cookie boutique“, Milica Gacin – pokretač koncepta „Milica Gacin – Moje najbolje godine“, Tatjana Vrhovac vlasnica računovodstvene firme i Svetlana Nikolić – direktorka agencije za konsalting i menadžment poslove „Spin Team“.

“Statistika je neumoljiva, nešto više od 30 odsto preduzetničkih firmi u Srbiji vode žene koje se susreću sa različitim vidovima diskriminacije. Ono što može žene da najviše sapliće u poslu su upravo degradacija i diskriminacija”, rekla je otvarajući tribinu Milica Gacin.

Svetlana Nikolić ističe da je podrška okoline prilikom pokretanja biznisa neophodna za uspeh.

„Ženama je znatno teže, pogotovo ako imaju porodicu, jer se od njih očekuje da žongliraju između obaveza u kući i firmi, i zato je podrška okoline nešto bez čega je teško pokrenuti uspešan biznis“.

Tokom dinamične diskusije koja je vođena u Velikoj sali opštine Zvezdara, preduzetnice su odgovarajući na pitanja okupljenima davale različite savete – od vođenja knjiga, preko razvijanja ideje i suprotstavljanja ustaljenim normama.

Kao pet najvažnijih saveta izdvojile su: Morate da volite posao kojim želite da se bavite, otarasite se straha od neuspeha, ne zasnivajte biznis na pretpostavkama i ne upadajte u zamku neznanja, pripremite se unapred. Ukoliko nešto ne znate zatražite pomoć.

„Angažovanje knjigovođe ili računovodstvene agencije je, kada se povuče crta, znatno isplativije nego da sami, bez prethodno stečenog znanja, vodite administraciju i knjige“, istakla je Tatjana Vrhovac.

Govoreći o strahu prilikom pokretanja biznisa Nataša Belić je navela lični primer.

„Ja sam napustila stabilan posao, i veoma uspešnu karijeru, pre svega zbog stresa koji sam svakodnevno doživljavala. Danas se bavim nečim potpuno drugačijim, i to me ispunjava. Te se rizik isplatio“.

Preduzetnice su se saglasile da je jedan od najvažnijih elemenata uspešnog biznisa stalan rad na sebi i prilagođavanje novim trendovima.

„Morate da osluškujete, da pratite šta se dešava u niši u kojoj je vaš biznis. Neophodno je da se konstantno usavršavate“, istakla je Svetlana Nikolić.

Milica Gacin je naglasila ulogu društvenih mreža u razvoju biznisa.

„Društvene mreže su odavno izgubile primarnu funkciju, one su danas alat za promovisanje biznisa. Ali i tu morate stalno da pratite trendove, da vodite računa kome se obraćate – ko je vaša publika i da prilikom promocija nju ciljate“.

Tribine „Žensko inovaciono preduzetništvo – poslovi budućnosti“ organizuju se uz podršku Кabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Vesti

tribinaZensko inovaciono preduzetnistvozensko preduzetnistvo

Comments are disabled.