Dajemo glas i deci i tinejdžerima da menjaju svoju zajednicu

aplikacija moj prostor

Ilustracija:  Vitolda Klein on Unsplash

Deca i tinejdžeri da žele da budu aktivni u svojim lokalnim zajednicama, međutim često ni ne pokušavaju jer ne znaju na koji način mogu da dođu do donosioca odluka i veruju da se njihov glas ne čuje, pokazalo je istraživanje UNICEF-a.

Oni osećaju da im nedostaje više lokacija i objekata koji su prilagođeni njima i, generalno, ovom dobu. Zapažaju da se ništa u urbanom razvoju nije menjalo decenijama i da oni urbane lokacije koje ih okružuju ne doživljavaju kao svoje. Pored toga, kažu da je previše saobraćaja, previše smeća i da se ponekad ne osećaju bezbedno.

Lokalne zajednice značajno doprinose zdravom detinjstvu. Кonkretno, pristup zelenim površinama, aktivna putna infrastruktura, mogućnosti za igru, mogućnosti fizičke aktivnosti i bezbednost povezani su sa boljim blagostanjem i mentalnim zdravljem. Starija deca obično provode veliki deo svog vremena u svojim zajednicama zbog nedostatka nezavisne mobilnosti, tako da je dizajn lokalne zajednice značajan u podršci njihovom mentalnom zdravlju.

Uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Futuristički institut počinje sa izradom aplikacije „Moj prostor“, koja mladima pruža priliku da svet oko sebe uređuju na njima blizak način – postovanjem, šerovanjem, lajkovanjem i ostavljanjem komentara

Aplikacija ima za cilj da deci i tinejdžerima da glas da promene svoje lokalne zajednice kako bi prevazišli barijere. Кoristeći aplikaciju, deca i tinejdžeri mogu da pregledaju svoja lokalna područja kako bi im pomogli da ih osnaže i zalažu se za njihove želje i potrebe da pomognu da promene mesta u kojima žive, igraju se i idu u školu.

Vesti

aplikacijadecamoj prostortinejdžeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *