Tribina Efekti primene strategije podsticanja rađanja


Pozitivni rezultati populacione politike koju Srbija vodi danas biće vidljivi najranije za deset godina zaključak je tribine „Efekti primene strategije podsticanja rađanja“ koju je organizovao Futuristički institut održane u četvrtak u Velikoj Sali Opštine Zvedara.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku na otvaranju tribine istakla da demografska slika Srbije nije političko, već nacionalno pitanje.

„Moramo da znamo da, da smo na ovome radili od pedesetih godina prošlog veka sigurno bi nas danas bilo više. Sada, kada počinjemo da se bavimo ovom temom ne možemo da budemo ni malo popularni. Ljudi koji rade na ovim projektima nemaju sujetu i nemaju političke ambicije. Povoljni rezultati mogu da budu vidljivi za desetak do petnaest godina. Potrebno mnogo da rdimo, a vrlo malo da dobijemo i jako je važno da obuhvatimo što veći broj pojedinaca“, rekla je Slavica Đukić Dejanović na predstavljanju rezultata istraživanja koje je Futuristički institut uradio u saradnji sa Kabinetom ministarke bez prtfelja.

„Bez istraživanja i objektivnih rezultata mi ne možemo biti korektni predlagači za donošenje odluka, i meni je veliko zadovoljstvo šti ćemo danas imati rezultate jednog istraživanja koje je u fokus stavilo tri jedinice lokalne samopurave – Zvezdaru, Jagodinu i Novu Pazovu“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Na tribini su, pored ministarke govorili i stručnjaci iz oblasti demografije, ginekologije i psihologije – šefica odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku mr Gordana Bjelobrk, upravnik Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC ,,Zemun“ prim. dr sci. med. Tomislav Stefanović i psihološkinja Nikolina Milosavljević.

Istraživanje Futurističkog instituta „Stavovi i mišljenja građana tri opštine o natalitetu i merama podsticanja nataliteta“ je rađeno na slučajnom reprezentativnom uzorku od ukupno 950 ispitanika u tri opštine: Zvezdara, Stara Pazova i Jagodina, i pokazalo je da 94,1 odsto ispitanika smatra da je natalitet problem u Srbiji, kao i da ovo na prvom mestu državni problem (57,9%), ali je istovremeno i tema za lokalnu samoupravu          u sinergiji sa državom  (33,1%).            .

Govoreći o prvim rezultatima, Slavica Đukić Dejanović je istakla da su mere koje je Vlada Srbije pokazuju prve pozitivne rezultate, jer je prošle godine rođeno 160 beba više nego prethodne. Ona je istakla i da se uvode programi kojima se pomaže usklađivanje rada i roditeljstva, kako bi se natalitet u Srbiji povećao, kao i veliku ulogu opština koje svojim sredstvima doprinose povećanju nataliteta.

„Mali je br opština i gradova koji ne investiraju u četvrti ili peti pokušaj vantelesne oplodnje ili podižu granice godina sa 42 na 43, pa čak i 45“.

Govoreći o merama koje je Vlada preuzela, Slavica Đukić Dejanović je istakla i da je budžet povećan sa 130 miliona dinara na 500 miliona, te da su ta sredstva raspoređena na 61 lokalnu samoupravu.

„ Najveći deo novca je otišao na predškolske ustanove, stvaranje prostornih uslova – stanove kuće, startap podsticaje, za poljoprivrednike, mala srednja preduzeća: Takođe uloženo je u zdravlje tih porodica pre svega obezbeđivanjem neophodnih aparata, stručnjaka i terenskih vozila“.

Iznoseći poslednje podatke Bjelobrk je istakla da od pedesetih godina Republika Srbija ne može da obezbedi prosto obnavljanje stanovništva.

„Prosečna starost jako visoka, oko 43 godine na republičkom proseku. Bićemo još stariji, projetovanoje da će 2041. godina prosečna starost stanovništa biti oko 45-6 godina, biće nas manje oko milion i po“, rekla je Bjelobrk.

Ona je dodala da je Srbiji pored populacione politike neophodna i dobro osmišljena migratorna politiku, je Srbija nažalost nije zemlja koja privlači stanovništvo, a godišnje zbog migracija gubimo oko 15.000 ljudi.

Doktor Tomislav Stefanović je naveo da je ljudski vek pomeren, te da nije neočekivano i to što se pomera granica rađanja, te da se stotine hiljada bračnih parova bori sa sterilitetom i da je pomeranje granice za vantelesnu oplodnju sa 39 na 42 godine, kao i povećan broj medicinsko potpomognutih oplodnji o trošku države od velikog značaja

Pored ekonomskih faktora, koji su od velike važnosti za parove kada je reč i planiranju porodice, psihološkinja Nikolina Milosavljević ističe i da su majke su dodatno opterećene, te da, čak i kada žele drugo ili treće dete na ovaj potez se teško odlučuju zbog disbalansa u raspodeli aktivnosti u prodici.

„Istraživanja su pokazala da 60 odsto žena preuzima potpunu brigu nad decom i zato je jako važno da radi na osnaživanju očeva i njihove uloge u odgoju deteta“, rekla je Milosavljević

Strategija podsticanja rađanja

futuristički institutistraživanjeopština Zvezdarapopulaciona politikaSlavica Đukić DejanovićtribinaZvezdara

Comments are disabled.