Nova godina u novom domu


U borbu za povećanje nataliteta Sombor je na koncu godine ušao spreman. Početkom decembra izdvojeno je dvanaest miliona dinara za kupovinu osam kuća za osam bračnih parova. Njima su u sredu, u somborskoj Opštini, ugovore uručile ministarka Slavica Đukić Dejanović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Ugovori su uručen Darku i Milani Marjanović, Aleksandru i Violeti Milanko, Marinu i Mariji Кolar, Oliveru i Mariji Ril, Slobodanu i Nataši Nikolić, Tamari Tordi i Dejanu Dobrijević, Zoranu i Ani Zorić i Branislavu i Biljani Mišković.

Osam porodica iz Sombora Novu godinu dočekaće u svojim novim domovima zahvaljujući Programu stambene podrške koji je ovaj grad zajedno sa Suboticom, Odžacima i Apatinom pokrenuo u borbi da zadrže mlade bračne parove na selu.

Milana i Darko Marjanović su iz Stanišića, i u ovom selu su kupili kuću zahvaljujući sredstvima koje su obezbedili Kabinet ministarke bez portfelja i grad Sombor. Imaju troje dece. Oni su u više navrata aplicirali u Vladi Vojvodine na sličnom projektu, ali nisu imali sreće. Do sad.

– Bitno nam je da ostanemo na selu, prvenstveno zbog dece. Lakše je dizati decu na selu, svi poslovi, gde god da se okreneš, sve je vezano za selo i mi smo se zato odlučili za tu opciju – kaže Milana Marjanović.

Posao i krov nad glavom su, kaže ona, njenoj porodici prve stavke.

Aleksandar i Violeta Milanko imaju ćerku i sina i ovim sredstvima kuću u Riđici. Za kupovinu kuće na selu su se odlučili jer veruju da tu mogu da obezbede bolji život  za svoju decu. Pored toga, Aleksandar je oduvek imao želju da se vrati u Riđicu gde je i rođen.

Porodica Ril iz grada se, zahvaljujući dodeljenim sredstvima, seli na selo. Za ovaj potez su se odlučili iz sličnih razloga ka oi porodica Milanko. Veruju da je za decu bolje da odrastaju na selu, ali i da mogu da osiguraju svoju budućnost i razvijaju svoj biznis.

Prilikom dodele ugovora porodicama gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je istakla da populaciona politika nju asocira na novu decu, bebe, mlade bračne parove i na mnogo perspektive i šanse za razvoj, za koje smatra da ih ima na teritoriji grada Sombora.

Dva grada i dve opštine zajedno su aplicirali na javni poziv Кabineta ministarke bez porfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje u okviru Strategije podsticanja rađanja sa ciljem da kroz inovativni servis i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za proširenje porodice. Za projekat, koji je Kabinet ministarke proglasio najboljim, ukupno je izdvojeno nešto više od 70 miliona dinara.

Sombor je ovim projektom obezbedio 16,6 miliona dinara, i pored kupovine kuća, u borbi za zadržavanje mladih u administrativnom centru Zapadne Bačke, zajedno sa Crvenim krstom pokrenuli su roditeljski servis koji će roditeljima olakšati svakodnevne obaveze i omogućiti im da provedu više vremena sa decom.

– Novcem koji smo izdvojili za ovaj servis, u Crvenom krstu je na narednih šest meseci zaposlena žena koja će peglati stvari koje roditelji donesu. Roditeljski servis obuhavataće i pripremu polugotovih obroka, kao i servis za dovođenje i odvođenje dece. Cilj je da roditeljima oklašamo život i da oni imaju više vremena za aktivnosti sa decom – objašnjava Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora.

Pored servisa, u Somboru će se otvoriti igralište, a deo sredstava odvojen je i  za angažovanje pozorišta i organizaciju predstava na srpskom i mađarskom jeziku, kao i dnevni boravak za decu u dve somborske mesne zajednice.

U Somboru, u kom se na konkurs za kupovinu seoske kuće ove godine prijavila 21 porodica, su jako zadovoljni odazivom. Međutim, nadaju se da će naredne godine zajedno sa Kabinetom ministarke obezbediti još sredstava kako bi kupili više kuća za mlade porodice.

 

Strategija podsticanja rađanja

dompopulaciona politikaporodiceprogram stambene podrškeseloSlavica Đukić Dejanovićsombor

Comments are disabled.