Kragujevački šamiponi


Turnirom u fudbalu, na kome su učestvovala deca iz Кragujevca, Кnića, Rače i Aranđelovca u kragujevačkoj hali “Jezero” stavljena je tačka na projekat “Talenat nema cenu”, koji je podržala lokalna samouprava u saradnji sa Kabinetom ministarke bez portfelja za demografiju i populacionu politiku.

Projekat tokom kog je više od 150 mališana iz Šumadije učestvovalo je u treninzima i radionicama koji su za cilj imali afirmaciju sporta i promociju zdravih stilova života, jedna je od mera koje je Kabinet ministarke podržao u okviru Strategije podsticanja rađanja.

„Talenat nema cenu“ namenjen je deci mlađeg školskog uzrasta iz četiri lokalne samouprave na teritoriji Šumadije i uz podršku Grada Kragujevca i Kabineta ministre organizovalo ga je SD Vašarište.

– Cilj ovog programa je ekonomsko i psihološko umanjenje cene podizanja deteta. Reč je o besplatnom programu u okviru osnovnih škola i pored sporta radilo se i na edukativnim aktivnostima, odnosno značaju sporta i zdrave ishrane na zdravlje – kaže koordinator projekta Borko Marinković.

On ističe da je veoma zadovoljan odazivom dece, koji su se dobrovoljno prijavljivali za ovaj program.

Sin Marije Milosavljević iz Gruže jedno je od dece koje je uključeno u projekat.

– Veoma mi je drago što je ovaj projekat pokrenut, jer u našoj sredini nema mnogo dece i nema uslova za trening – kaže Marija.

Različita istraživanja pokazala su da đaci učešćem u vannastavnim aktivnostima razvijaju psihofizičke sposobnosti, stiču nova znanja i veštine, uče kako da budu deo tima, i da komuniciraju sa vršnjacima. Međutim, za većinu roditelja sa dvoje ili više dece vannastavne aktivnosti predstavljaju ozbiljan trošak, koji ne podrazumeva samo plaćanje treninga, već i dodatne opreme, a Marija kaže da ovakvi besplatni programi umnogome olakšavaju porodicama, pogotovo što su klinci, u okviru projekta “Talenat nema cenu”, pored besplatnih treninga dobili i neophodnu opremu.

– Ono što je, takođe, veoma važno je i edukacija koju deca prolaze. Moje starije dete je boluje od dijabetesa i ja sam se iz prve ruke uverila od kolike je važnosti edukacija i promocija zdravog života.

“Talenat nema cenu” nije jedina mera populacione politike za koju su dodeljena sredstva Kragujevcu. Za ovaj projekat Kabinet ministarke izdvojio je gotovo 269 miliona dinara, a dodeljena su sredstva i za izvođenje radova na vodosnabdevanju OŠ Čumić, Кragujevac, ukupne vrednosti 940,5 hiljada dinara zatim opremanje kuhinje dva vrtića – “Bambi”  i “Kolibri” za koji je izdvojeno po 11,8 miliona dinara.

Ministarstvo i Grad Kragujevac uložili su i 9,6 miliona dinara za rekonstrukciju kuhinje odmarališta „Кopaonik“.

Ipak, jedna od najvažnijih projekata u koje su se ove dve institucije upustile je aktiviranje lokalne samouprave, put ka zdravom materinstvu. Za grad Кragujevac nabavljena su tri vozila za patronažne sestre, 7 vaga sa visinometrom, 4 vage za merenje odojčadi, 4 profesionalna inhalatora. Za ovaj projekat odvojeno je 3,6 miliona.

Glavna patronažna sestra kragujevačkog Doma zdravlja Slavica Nikolić ističe da će im tri nova vozila olakšati obilazak porodilja i dece.

– Vozni park koji smo imali do sad je u dosta lošem stanju. Loša vozila su nas često ostavljala na ulici, dosta vremena su provodila po servisima, pa je patronažna služba trpela. Ova tri vozila nam mnogo znače jer patronažna služba ne pokriva samo grad Kragujevac, po kojem možemo da se krećemo i peške, već i prigradska naselja i okolna sela.

Milanka Cvetković uskoro će po drugi put postati majka, i već prvog dana nakon izlaska iz porodilišta obići će je patronažna sestra.

– Za mene je dolazak patronažne sestre najvažnija poseta posle porođaja. Ne samo da pomažu oko bebe, već i meni. Uz patronažne sestre osećam se sigurnije – kaže Milanka. Ona je pred prođaj išla i u školu roditeljstva, koja takođe vodi patronažna služba.

– Prošlo je dosta vremena između moje dve trudnoće, pa mi je svaki čas značio. Škola je jako važna. Imali smo priliku da čujemo savete različitih lekara specijalista.

Kragujevac trenutno zapošljava 20 patronažnih sestara, a Slavica Nikolić ističe da je za potrebe grada i okoline neophodno njih 37.

– Mi dajemo sve od sebe da se to ne primeti na terenu. I sigurna sam da to uspevamo – zaključuje ona.

Strategija podsticanja rađanja

KragujevacMDPPmere podsticanja rađanjapatronažapopulaciona politikaTalenat nema cenu

Comments are disabled.