Stižu nam samovozeća vozila


Svetski futuristi predviđaju da će najveća promena u narednih dvadesetak godina biti samovozeća vozila. Pored svih drugih promena (veštačka inteligencija, Internet Stvari, blokčejn, 3D štampanje, dronovi, …), uvođenje samovozećih vozila će u najkraćem roku uticati na najveći broj ljudi u svetu. Trenutno, više od 20 kompanija u svetu testira samovozeća vozila. Od Silicijumske doline, preko Švedske pa sve do Kine, hiljade vozila opremljenih najsavremenijim kamerama, senzorima i radarima pravi pionirske korake u tehnologiji koja bi, u bliskoj budućnosti, trebalo da postane svakodnevica širom sveta.

Samovozeća vozila donose ogroman broj prednosti. Prva i najvažnija je povećanje bezbednosti vožnje. U 2016. godini, za više od 96% automobilskih nesreća odgovorna je ljudska greška i to najviše nepažnja tokom vožnje, vožnja pod uticajem alkohola i prebrza vožnja. Za 20 do 30 godina, automobilske nesreće će biti tolike retke da će predstavljati vesti. Samo u SAD godišnje se potroši više od 500 milijardi dolara na lečenje posledica saobraćajnih nesreća.

Imajući u vidu koliko vremena provedemo u kolima na putu na i sa posla, lako je zaključiti da ćemo, sa uvođenjem samovozećih vozila, imati i više slobodnog vremena koje možemo koristiti na različite načine – da čitamo, da se čujemo sa prijateljima, da odgovorimo na mejlove i sl.

Čak i ako zanemarimo činjenicu da će većina vozila budućnosti biti na električni pogon, istraživanja su pokazala da će samo boljom organizacijom saobraćaja (samovozeća vozila će automatski birati najbolju rutu i najefikasniji stil vožnje), automobili emitovati i od 60% manje štetnih materija.

Veoma važna promena će biti i vlasništvo nad samovozećim vozilima. Trenutno, prosečan automobil se koristi manje od 10% vremena, ili, efektnije izraženo, više od 90% vremena automobil nam ne služi ničemu. Zbog toga, u budućnosti ćemo svi koristiti kola umesto da ih posedujemo. Mobilnim telefonom ćemo jednostavno pozvati optimalno vozilo u zavisnosti od broja putnika i dužine puta. Vozilo će vas odvesti do željene destinacije i nastaviti ka sledećem klijentu. Samim tim, neće biti potrebe za parkinzima, a to oslobađa ogromne prostore za nove parkove, igrališta ili zgrade.

Sa druge strane, predviđanja su da će više od 100 poslova postati nepotrebno upravo zbog novog načina transporta. Taksisti, šoferi, šlep službe, instruktori vožnje, radnici na naplatnim rampama, radnicima na parkinzima i mnogi drugi, samo su deo onih koje će samovozeća vozila ostaviti bez posla. Međutim, ova tehnologija će stvoriti i potrebu za mnogim novim radnim mestima koja još uvek ne postoje.

Zato, razmišljajte o budućnosti!

 

Fotografija: Phil Desforges on Unsplash

Kolumna

nove tehnologijesamovozeća vozilavozila

Comments are disabled.