Novi zakon EU mogao bi da promeni internet iz temelja


Evropski parlament u sredu je izglasao kontroverzni zakon koji bi mogao da unese fundamentalne promene u način na koji internet fukcioniše.

“Direktiva o autorskim pravima”, deo je legislative koja za cilj ima zaštitu digitalnih publikacija, i predstavlja prilagođavanje postojećih zakona o autorskim pravima EU digitalnom dobu. Direktiva je u junu mesecu odbijena u EP, ali je ovog puta, nakon podnetih 250 mandata, izglasana sa 438 glasova za i 226 protiv.

Kritičari direktive pre svega su fokusirani na dva člana za koja tvrde da će “uništiti” internet.

Član 11  omogućava izdavačima da zarade novac nametanjem “poreza na link”. Pojednostavljeno ovaj član će deo profita moćnih agregatora vesti, poput Gugla i Fejsbuka preusmeriti na izdavače, koji će moći da naplate svaki link koji se šeruje na ovim platformama. Ovo bi moglo da dovede do gašenja Google News platforme u EU.

Kako piše sajt Futurism Član 11 predstavlja problem pre svega za male izdavače i medije. Naime, veliki izdavači koji mogu da naplaćuju vesti Fejsbuku i Guglu po nižim “tarifama” će rasti, a manji izdavači koji ne mogu da ponude veoma niske cene biće izbačeni sa platformi od kojih najčešće i žive.

Član 13 primorava platforme poput Jutjuba da filtiraju sav sadržaj koji se kači na njih i uz pomoć posebno implemnetiranih algoritama blokiraju svako kršenje autorskih prava. Mediji su algoritme nazvali “mašinama za cenzuru”, drugi su EU zbog Člana 13 optužili da ulazi u “rat sa mimovima” s obzirom na to da bi filteri lako obeležili viralne, blago izmenjene fotografije, kao kršenje autorskih prava.

Nije nimalo iznenađujuća reakcija interneta na novu legislativu Evropske unije. Javne ličnosti, poput osnivača Vikipedije Džimija Vejlsa već su izrazili protivljenje potezima koje evropski zvaničnici vuku. Član 13 mogao bi da ima direktan negativan uticaj na slobodu govora, jer platforme moraju pažljivo da nadgledaju svaki material koji se na njih kači.

Ipak, iako je Evropski parlament izglasao Direktivu, ona i dalje nije deo zakona. Parlament će glasati ponovo u januaru, a zemlje članice same će donositi odluku na koji način i u kojoj meri će implementirati ovu direktivu.

Fotografija: Paweł Czerwiński on Unsplash

Vesti

autorska pravaevropska unijafacebookgoogleinternet

Comments are disabled.